ראש עיריית נתניה אבי סלמה נכנס לתפקידו לפני כמה שבועות בלבד, אך כבר מצא את עצמו מנהל את העיר בזמן מלחמה. בראיון לתוכנית ברדיו 90 סיפר סלמה לאלי אורגד ויוסי מכלוף על השבועות הראשונים בתפקיד, על המוכנות העירונית לחירום, על השינויים שהוא מבקש להוביל בעירייה ועל האתגרים הניהוליים שניצבים בפניו.
לדבריו, האחריות לניהול העיר בתקופה כזו היא גדולה במיוחד. “ברגע שקמפיין מסתיים יש אחריות מאוד גדולה. צריך לקחת בחשבון שאני יותר זמן ראש עיר במלחמה מאשר ראש עיר בשגרה”, אמר סלמה. לדבריו, עוד לפני כניסתו הרשמית לתפקיד ב-20 בפברואר השתתף בתרגיל רחב של פיקוד העורף והחל לבחון את מוכנות העירייה לחירום. “למחרת הגעתי בהפתעה לחמ״ל העירוני שהיה סגור ושלחתי הודעה לכל בכירי העירייה: אני כאן, מחכה לכם. רציתי לבדוק כמה זמן ייקח לפתוח את המקום ולהתחיל מוכנות מלאה לחירום”.
לדבריו, הבדיקה העלתה מצד אחד מחויבות גבוהה של עובדי העירייה ומצד שני פערים משמעותיים במוכנות. “גילינו שיש מחויבות גדולה מאוד של המנהלים והעובדים, אבל גם הרבה פערים שהיינו צריכים לסגור לפני פתיחת המערכה מול איראן”, אמר. מאז, לדבריו, העירייה פועלת לצמצם אותם. “חיי התושבים והבטחת המוגנות שלהם הם האירוע המרכזי של כל רשות מקומית”.
סלמה סיפר כי שלושה ימים לפני תחילת הלחימה הורה לפתוח את המשלט העירוני ולהעביר את מוקד 106 למוכנות מלאה במרחבים מוגנים כדי להבטיח רציפות תפקודית. “אני נמצא במשלט 24-7. שינה היא לא המצרך הכי שכיח מבחינתי כרגע, אבל מה שחשוב הוא שנהיה מוכנים למען העיר נתניה”.
לדבריו, העיר מוכנה לתרחישי חירום, אך מדובר באתגר מורכב. “תרחיש חירום הוא דבר שקשה מאוד להתכונן אליו כי המציאות עולה על כל דמיון. אנחנו מתכוננים לתרחיש הגרוע ביותר ומתפללים לתרחיש הטוב ביותר”, אמר.
אחד הנושאים המרכזיים שעלו לדבריו הוא המחסור במקלטים בעיר. “יש בעיר נתניה אנשים שאין להם לאן להגיע בעת אזעקה כי אין מספיק מקלטים, ולכן פתחנו מרחבים מוגנים בבתי ספר כדי לתת מענה”. בנוסף הוקם צוות ייעודי לטיפול בנושא ובימים הראשונים שופצו עשרות מקלטים וטופלו מאות תקלות. “בגן הגיבורים היה לנו מקלט שרוף, ובתוך שלושה ימים הוא שופץ מן היסוד”, סיפר.
במקביל מקודמת מערכת לפתיחה מרחוק של מקלטים, שתאפשר פתיחה אוטומטית בעת אזעקה. “בכל מקרה של אזעקה כל המקלטים ייפתחו באופן אוטומטי, ובמקביל תהיה גם אפשרות לפתיחה מרחוק. האירוע של המקלוט ושל הביטחון האישי הוא ראשון במעלה”.
גם המערכת העירונית עצמה, לדבריו, נמצאת בתהליך שינוי. “אני לא באתי לשאול שאלות על העבר אלא להגדיר את הציפיות שלי מההווה ומהעתיד”, אמר. לדבריו, עובדי העירייה מגלים רצון לעבוד בקצב החדש. “נתניה התברכה בעובדים מצוינים שרוצים לעשות טוב לעיר. מה שהיה חסר הוא ניהול”.
לדבריו, מטרתו אינה לפטר עובדים אלא להוביל שינוי ניהולי. “אין כאן אירוע של נקמנות או רצון להתחיל לפטר. אני לא אחליף את עובדי עיריית נתניה כי הם עובדים מצוינים שרוצים להרגיש מוערכים”.
במקביל התייחס לפרישת מנכ״ל העירייה זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד. לדבריו, למרות הקושי פעל במהירות למינוי ממלא מקום. “מהרגע שהודיע לי על הפרישה בשעה שתיים בצהריים, בשעה חמש כבר מיניתי מישהו מתחתיו. בסוף אני ראש המערכת, האחריות והסמכות הן שלי”.
הוא הוסיף כי בכוונתו למנות מנכ״ל קבוע באמצעות מכרז פתוח. “יכולתי למנות מישהו במשרת אמון, אבל הבטחתי לנתניה דרך חדשה. קיבלתי עשרות קורות חיים ואני מתכוון למנות את המנכ״ל הכי טוב שעיריית נתניה יכולה לקבל”.
בתחום הכלכלי סיפר על צעדים שננקטו כדי לסייע לעסקים המקומיים בזמן הלחימה. “החלטנו לבטל את האכיפה בכחול-לבן כדי לאפשר לאנשים להגיע לקניות, וביטלנו את האגרות על כיסאות ושולחנות כדי להקל על העסקים”, אמר. בנוסף מתוכנן קמפיין עירוני לעידוד קנייה מקומית. “נתנייתים יקנו בנתניה – זה חלק מערבות הדדית”.
סלמה גם מקדם לדבריו מהלך להסדרת חובות ארנונה. “אנחנו רוצים מבצע להסדרת חובות ומחיקת ריביות כדי לתת לאנשים אפשרות לשלם ולהסדיר את החוב. העירייה לא יכולה להיות רק גוף שמסתובב עם שוט – היא צריכה להיות גוף שנותן שירות”.
לדבריו, אחת המטרות המרכזיות שלו היא שינוי תפיסת השירות בעירייה. “המוסד הזה שנקרא עיריית נתניה קיים כדי לשרת את התושבים, ואני אדאג שהמערכת שאני עומד בראשה תעשה את זה על הצד הטוב ביותר”.
סלמה הדגיש כי הוא רואה בתפקידו שליחות ציבורית. “אני שבע שנים לומד את הארגון הזה שנקרא עיריית נתניה לעומק, ואני מאמין שיש לי את היכולות להוביל את העיר למקום אחר”.
כשנשאל כיצד הוא רואה את נתניה בעתיד, השיב כי היעד ברור. “בעוד שלוש שנים נתניה תהיה העיר עם השירות הטוב ביותר לתושב במדינת ישראל. זו המטרה שלי ואני מתכוון לעבוד קשה כדי להגיע אליה”.
לסיום קרא לתושבים להקפיד על הנחיות הביטחון. “אני מבקש מתושבי נתניה לשמור על הנחיות פיקוד העורף. לא להתעצל להגיע למרחבים המוגנים בזמן אזעקה – זה מציל חיים. והכי חשוב, שנשמור כולנו אחד על השני”.






























