המשבר הביטחוני והמדיני מול איראן והסלמה המתמשכת בגבול הצפון ממשיכים להעסיק את המערכת הביטחונית. יוני בן מנחם, עיתונאי ומומחה למזרח התיכון מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, שרטט היום (רביעי) תמונת מצב מדאיגה בריאיון שהעניק לתוכנית "יומן תשעים" בהגשת יוסי הדר. בן מנחם מתח ביקורת חריפה על התנהלות הממשל האמריקאי, על ההרתעה שנשחקה מול טהראן ועל הטעויות הקשות שמדינת ישראל מבצעת בלחימה מול חיזבאללה.
בפתח דבריו התייחס בן מנחם לדיווחים על ניסיון התנקשות באחמדינג'אד ועל הדינמיקה בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראנים, שהצליחו לגרור אותו להפסקת אש ממושכת. "הם משכו אותו למלכודת, והם אלופים במשא ומתן, והם משחקים איתו", הסביר בן מנחם והוסיף כי האיראנים מזלזלים בנשיא האמריקאי, משפילים אותו ומלגלגים עליו בתחום התודעה. לדבריו, איראן הצליחה להרתיע את ארה"ב מלבצע תקיפה מסיבית באמצעות תקיפת אזהרה מדויקת על מתקנים אסטרטגיים בסעודיה ובאיחוד האמירויות. "הם חוששים שהאיראנים, בתרחיש של תקיפה אמריקאית, יפגעו גם במתקני הנפט וגם במתקני התפלת המים בכל המפרץ. ואז זה משאיר אותם בחום הנורא של המדבר, בחצי האי ערב, בלי מים כל הקיץ – ולכן הם פנו לטראמפ", טען המזרחן וקבע בנחרצות כי תקיפת האזהרה הזו "הסיגה אותו (את טראמפ) לאחור".
איום רחפני הנפץ – מחדל ידוע מראש
בן מנחם הפנה אצבע מאשימה לעבר הנהגת המדינה בנוגע לניהול המערכה בצפון, שלדבריו סובלת ממחדלים קשים מאז תחילת הלחימה: "אנחנו נרדמנו בשנה וחצי הזאת של הפסקת האש, תקפנו רק מלמעלה – בזמן שחיזבאללה התכונן ביחד עם משמרות המהפכה האיראנית, הם התכוננו והכינו את רחפני הנפץ ומתקני ייצור והכול בדאחיה ובבקאע, מתחת לפני הקרקע, ואנחנו לא תקפנו שם", ציין בכאב. הוא הגדיר את סוגיית רחפני הנפץ כמחדל ידוע מראש שלא הוכן לו שום פתרון, וטען כי ישראל חייבת לקבוע תג מחיר חריף וברור מול ארגון הטרור הרצחני חיזבאללה. "כל חייל ישראלי שנפגע, להפיל שני מגדלים בדאחיה. צריך להיות תג מחיר על החיזבאללה, שידע שכל שימוש בו ברחפן נפץ שמביא לפגיעות בחיילי צה"ל, הוא משלם מחיר כבד".
רצועת עזה
בגזרת עזה, בן מנחם אישר את דבריו של השר אלי כהן, לפיהם ישראל מגדילה בהדרגה את האחיזה הטריטוריאלית ברצועה. "אנחנו כבר אפילו אומרים בין 60% ל-63%. אנחנו מחרסמים לאט-לאט בשטח שבו שולט החמאס", ציין, "וגורעים ממנו שטח ומנקים אותו לאט-לאט". עם זאת, הוא הדגיש כי התוכניות המערביות הגדולות לשיקום הרצועה רחוקות מהמציאות בשטח. "זה לא מסתדר. אנחנו מההתחלה אמרנו שזה רעיונות אמריקאים הזויים", הבהיר המזרחן, "המציאות טופחת על פניו של טראמפ עכשיו, מכל ההזיות שלו וכל החלומות שלו". הוא הדגיש את טענתו: "הם לא מבינים את מהות המזרח התיכון, והם משחקים את המשחק הזה שהם יעשו פה סדר חדש – זה שום דבר".






























