שידור חי
תמונה של התוכנית

עיריית פתח תקווה מחויבת להשקיע 1.5 מיליון שקלים אחרי שימוש אסור במפוחי עלים

0:00 / 0:00
פתח תקווה
הסדר פשרה הושג בבית המשפט ועיריית פתח תקווה תמנע משימוש במפוחי עלים. צילום: פורטל 90
whatsapp
שתפו כתבה:

לאחר מאבק משפטי שנמשך למעלה משנה הושג בפתח תקווה הסדר פשרה משמעותי שעשוי להשפיע על איכות חייהם של תושבים רבים, זאת בעקבות שימוש אסור במפוחי עלים באזורי מגורים. ההליך החל ביוזמת תושב העיר, אשר החליט שלא להשלים עם מטרד הרעש והזיהום, ופעל נגד עיריית פתח תקווה באמצעות בקשה לאישור תביעה ייצוגית.

בבקשה שהוגשה בחודש מאי 2023 נטען כי העירייה או מי מטעמה הפעילו מפוחי עלים בשלושה מועדים שונים, בניגוד לאיסור הקבוע בתקנות למניעת רעש. התושב ציין כי כבר לאחר האירוע הראשון פנה לעירייה והתריע על השימוש האסור, אולם חרף פנייתו הבחין שוב ושוב בהפעלת מפוחים ותיעד זאת. לדבריו, מדובר במפגע חמור הן מבחינת רעש מתמשך והן מבחינת זיהום אוויר, כאשר האבק המועף באוויר פוגע בבריאות ובאיכות החיים של התושבים.

העירייה מצדה טענה במסגרת ההליך כי באחד הסרטונים שצורפו לבקשה נראה עובד של חברת קבלן המשתמש במפוח חשמלי, וביתר המקרים נטען כי לא מדובר בעובדי העירייה. עם זאת, לאחר חילופי טענות, דיונים והליך גישור, הגיעו הצדדים להסדר פשרה שאושר על ידי בית המשפט.

על פי ההסדר, התחייבה עיריית פתח תקווה להשקיע סכום כולל של כ־1.5 מיליון שקלים בפרויקטים סביבתיים שונים ברחבי העיר. בין היתר, העירייה תפעל להצבת מערכות לניטור ואכיפת ספירות כלי רכב בעלות של כמיליון שקלים, לרכישת מצלמות ייעודיות לאכיפת רעש שמקורו באגזוזי אופנועים בעלות של כ־300 אלף שקלים, ולהתקנת 14 גלי רעש בגינות ציבוריות בהיקף של כ־200 אלף שקלים. בהתאם לפסק הדין, כלל הפרויקטים צפויים להיות מושלמים עד סוף שנת 2026. בנוסף התחייבה העירייה לשנות את התנהלותה, להנחות את עובדיה וקבלניה ולהימנע משימוש במפוחי עלים מכל סוג שהוא.

מעבר להשקעות הציבוריות, חויבה העירייה לשלם לתובע פיצוי אישי בסך 18 אלף שקלים וכן שכר טרחת עורכי דין בסכום של 191 אלף שקלים. בית המשפט הדגיש בפסק דינו כי מדובר בהליך בעל חשיבות ציבורית, אשר הביא לשינוי ממשי ולהשפעה חיובית על כלל התושבים.

עורך הדין איתי ארגוב, שייצג את התובע, הסביר כי ההליך לא היה קצר. לדבריו, “הגשנו את הבקשה לאישור בחודש מאי 2023 לבית המשפט המחוזי מרכז, אבל עוד לפני כן פנינו לעירייה בפנייה מוקדמת וביקשנו מהם לחדול לאלתר מהשימוש במפוחי עלים ברחבי העיר. לצערנו הפנייה לא הועילה, ולכן נאלצנו לפנות לבית המשפט”. הוא הוסיף כי לאחר הגשת כתבי הטענות, דיונים והליך גישור ממושך, הושג ההסדר שבית המשפט עצמו קבע כי התועלת ממנו לציבור היא תועלת ראויה.

בהתייחס לטענות העירייה ציין עו״ד ארגוב כי “העירייה סברה שמותר לה להשתמש במפוחי עלים חשמליים, וזו הייתה גם התשובה שקיבלנו בפנייה המוקדמת. אנחנו עמדנו על כך שזה לא נכון. התקנות למניעת רעש משנת 1992 קובעות באופן מפורש איסור גורף על הפעלת מפוחי עלים, ללא החרגות וללא סייגים. לא חשמלי, לא בנזין ולא כל מפוח אחר. זה לא מה שהמחוקק התכוון אליו, ובסופו של דבר הצלחנו להביא את העירייה להבין זאת”.

לדבריו, לפסק הדין עשויה להיות משמעות רחבה הרבה מעבר לפתח תקווה. “לצערנו, רשויות רבות במדינת ישראל ממשיכות להשתמש במפוחי עלים חרף האיסור הברור בחוק. זה לא ההליך הראשון בתחום הזה, וחלק מהרשויות כבר נאלצו להסדיר את ההתנהלות שלהן בעקבות הליכים דומים. רשויות שלא ילמדו לקיים את החוק עלולות למצוא את עצמן מתמודדות עם הליכים משפטיים נוספים”.

 עו״ד ארגוב הביע תקווה כי ההסדר יביא לשינוי אמיתי בשטח. “אני מאוד מקווה שתושבי פתח תקווה ייהנו מקצת יותר שקט, ושמדובר בצעד שיגרום לרשויות להבין שהחוק נועד להגן על הציבור ולא ניתן להתעלם ממנו”.

כתבות נוספות:

חדשות