חברת הכנסת דבי ביטון מ"יש עתיד" מותחת ביקורת על בקשת החנינה שהגיש ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא המדינה.
לדבריה לתוכנית "יומן 90" מדובר במהלך שאין לו כל בסיס משפטי או מוסרי. “יש נוהל ברור לגבי חנינה. כדי לבקש חנינה אתה צריך קודם להיות אשם, או לפחות לקחת אחריות ולהודות. כאן אין שום מילה שמעידה על לקיחת אחריות. להפך. הוא מציג את עצמו כמי שעושה לנו טובה. אנחנו אשמים והוא הטוב בסיפור” אמרה.
ביטון מתייחסת לנוסח הבקשה כפי שפורסם בתקשורת ומגדירה אותו “מכתב הזוי”. לטענתה, הבקשה אף כוללת הצעה בעייתית מבחינת עיקרון השוויון בפני החוק. “יש שם מעין הצעה. אם ייתנו לי חנינה, אני אאחד את העם ואני אתקן. זה נשמע כמו שוחד פוליטי. זה ביזיון. כמה אפשר לזלזל באינטליגנציה של אזרחי מדינת ישראל”.
לדבריה, עצם העיתוי של הבקשה נובע משיקולים פוליטיים. “הוא עושה את זה עכשיו כי חוק ההשתמטות עומד על הפרק. כולם מתעסקים בבקשת החנינה, במקום בחוק שהוא הכי חשוב לחיילים שלנו. את זה הוא יודע היטב”.
ביטון איננה פוסלת מראש תסריט עתידי של משא ומתן, אך מבהירה כי הכל מתחיל בלקיחת אחריות מצד נתניהו. “שיאמר ‘אני לוקח אחריות’. שיגיד ‘אני עשיתי’. וגם אם תבוא הצעה, ברור שאי אפשר שהכול ייעלם בלי קלון. הוא בונה את עצמו לבחירות הבאות. אי אפשר לשחרר אותו בלי שום מחיר”.
היא מתארת את נזקי המצב הפוליטי הקיים במילים חדות. “מאז השבעה באוקטובר המדינה בתוך תערובת רעל. אתה אומר בוקר טוב לשכן, ואתה כבר רב איתו. אתה אומר בוקר טוב לאח שלך, וזה מיד מתפוצץ. זו אווירה של שפל. אנחנו כאן בגלל אדם אחד שמוקף באנשים כמוהו”.
לצד זאת היא מביעה ביקורת גם כלפי תפקוד הכנסת בימים אלה. “מנסים להקים ועדה מיוחדת לתקשורת בזמן שאין ועדות חינוך ובריאות מתפקדות. שום דבר לא עובד. איך אפשר לדבר על איחוי וחיבור כשהכנסת משותקת”.
על תפקוד האופוזיציה היא דוחה את הטענות לחולשה. “אנחנו נמצאים ברחובות. אנחנו נמצאים בוועדות. אנחנו לא מאפשרים להעביר חוקים הרסניים. יש לנו כללי יסוד והתנהגות. אנחנו לא מבערים את הרחובות. הילדים שלנו צריכים לראות הנהגה שמתנהגת באחריות”.
בנוגע לחוק הגיוס מוסיפה ביטון כי ההתנגדות הציבורית והפוליטית אליו מוצדקת לחלוטין. “זה חוק השתמטות. זה חוק סתימה. זה חוק צ’ופר. אחרי השבעה באוקטובר זו פשוט בושה שהוא בכלל עולה. למה הבת שלי צריכה להיות בעזה ולסכן את חייה, ובת אחרת ישנה בבית בשלווה. איפה הצדק”.
לדבריה, אם המדינה בוחרת למסד מודל שבו חלק מהאוכלוסייה פטור משירות, עליה לשאת גם בהשלכות הציבוריות. “יש מפגינים חרדים צעירים שמבינים שלא יוכלו להיכנס לאקדמיה או לשוק העבודה בלי שירות. גם בתל אביב יש כבר קריאה להחיל סנקציות אזרחיות. מי שלא מתגייס לא יקבל, לא ישתתף, לא יהיה חלק”.
ביטון בדבריה מביעה תחושת דחיפות ורצון לשינוי. “אני רוצה שקט. אני רוצה אורקה. מדובר בשנים טובות שהיו, אבל יש גם רעות. בגילו של בנימין נתניהו, אחרי כל מה שקרה כאן, הגיע הזמן שילך לעשות לביתו. הוא לא יודע מה הוא עושה ולא שולט במה שקורה כאן. שיעזוב וייתן לעם הזה להשתחרר סוף סוף”.





























