חברת הכנסת קטי שטרית מהליכוד קושרת בין האירועים האנטישמיים הקשים באוסטרליה לבין השיח הפנימי בישראל, וטוענת כי הפילוג והאלימות במרחב הציבורי הישראלי מקרינים החוצה ותורמים לעלייה באנטישמיות בעולם.
לדבריה, הפיגוע שאירע באוסטרליה בערב הדלקת הנר הראשון של חנוכה אינו אירוע מנותק, אלא חלק מתהליך עמוק ומדאיג.
בראיון ל "יומן 90" היא אומרת: “כבר לפני הפיגוע ראינו השתלשלות של אירועים מדאיגה מאוד”, אמרה שטרית. “כולנו נבהלנו מהסרטונים של אנשי רפואה שאמרו בפירוש ‘נרעיל יהודים’, ראינו הפגנות קיצוניות, שמענו אמירות קשות בפרלמנט האוסטרלי. משהו מאוד קיצוני מתרחש שם, וזה לא קורה בחלל ריק”.
לדבריה, האופן שבו ישראל מצטיירת כלפי חוץ מושפע ישירות מהוויכוחים ומהעימותים הפנימיים. “כשחיילי צה”ל מתוארים כרוצחי תינוקות, וכשזה נאמר על ידי קצינים בכירים לשעבר, זה חמור מאוד”, טענה. “כשמוציאים סרטונים ומציגים את שדה תימן בצורה מסולפת, זה משפיע. אין לי צל של ספק שזה תורם לאנטישמיות בעולם”.
שטרית הוסיפה כי אויבי ישראל מזהים חולשה פנימית ומנצלים אותה. “כשפוגעים בראש ממשלה, זורקים לפידים, תוקפים את ביתו, זה משדר חולשה”, אמרה. “גם חמאס זיהה את זה. הסרבנות והפילוג הפנימי היו חלק מהתשתית שהובילה לאירועים הקשים”.
בהתייחסה לאלימות כלפי נבחרי ציבור ועיתונאים, ובהם מקרים של איומים והטרדות, הדגישה שטרית כי היא מתנגדת לכל אלימות, אך טענה לאכיפה בררנית. “אני נגד כל אלימות, חד משמעית”, אמרה, “אבל כשזה מגיע מהשמאל, מסבירים שיש ‘מצוקה’. כששוברים לי שמשה ברכב, מכים אותי בדגל, מאיימים על חיי כי אני חברת כנסת מהליכוד, זה כמעט לא מושמע”.
לטענתה, יש קשר ישיר בין לגיטימציה להפרות סדר לבין הקצנה אישית. “כשאומרים שהפגנה לא אפקטיבית בלי הפרת סדר ציבורי, אל תתפלאו אם קמים אנשים קיצוניים”, אמרה. “זה תהליך שנוצר במדינה, ואחר כך מתפלאים מהתוצאות”.
גם סביב פסיקת בג”ץ שביטלה את הליך הדחת היועצת המשפטית לממשלה, שטרית לא חסכה ביקורת חריפה. לדבריה, מדובר בפסק דין אקטיביסטי שחורג מסמכותו של בית המשפט. “אין אף בית משפט בעולם שכופה על ממשלה יועץ משפטי שאין לה אמון בו”, טענה. “יועץ משפטי אמור לאפשר לממשלה לממש מדיניות, לא לחסום אותה”.
שטרית הדגישה כי לדעתה הרשות השופטת חצתה קווים. “מה שקורה כאן הוא כניסה של הרשות השופטת לסמכויות של הרשות המבצעת”, אמרה. “זו פגיעה באיזונים ובלמים. זה לא תיקון, זה עיוות”.
בנוגע לקריאות של שרים שלא לכבד את פסיקת בג”ץ, נמנעה מלהתייחס ישירות אך חזרה והבהירה את עמדתה העקרונית. “מי שמביע עמדה על היועצת המשפטית של הממשלה זו הממשלה”, אמרה. “בית המשפט לקח לעצמו סמכויות שלא שלו”.
גם בסוגיית ועדת החקירה לאירועי השבעה באוקטובר, שטרית דוחה את הדרישה לוועדת חקירה ממלכתית. “הצירוף ‘ועדת חקירה ממלכתית’ הוא עסקת חבילה לוועדה מוטה מראש”, טענה. “כבר היום יודעים מה יהיו המסקנות. יש חוסר אמון עמוק של הציבור במערכת המשפט”.
לדבריה, קולות רבים של משפחות שכולות שמתנגדות לוועדה ממלכתית מושתקים. “יש משפחות שכולות רבות שמתנגדות לוועדת חקירה ממלכתית, והן פשוט שקופות”, אמרה, ומנתה שמות של הורים ואחים שכולים שאיבדו את יקיריהם ב "נובה" ובקרבות.
“חקר האמת זה לא מה שהאופוזיציה מציגה”, סיכמה שטרית. “אם באמת רוצים חקר אמת, צריך ועדה שתזכה לאמון ציבורי רחב. ועדה שנתפסת מראש כמוטה לא תוביל לאמת, אלא לעוד קרע ושסע”.
לדבריה, “מדינת ישראל נמצאת בנקודת מבחן קשה, והדרך להתמודד איתה אינה באמצעות האשמות חד צדדיות או ועדות שמסקנותיהן ידועות מראש, אלא באמצעות השבת האמון בין הרשויות ובין חלקי העם”.































