בריאיון לרדיו 90 עם יוסי הדר התייחס חבר הכנסת אלון שוסטר מ"כחול לבן" ללחצים המופעלים על מפלגתו לפרוש מהמרוץ, לעמדותיה ביחס להרכבת הממשלה הבאה, לאפשרות ישיבה עם בנימין נתניהו, למעמדה של רע״מ, למשבר החוקתי המעמיק וליוזמות חקיקה חדשות של הקואליציה.
שוסטר אישר כי קיימים לחצים מצד גורמים בגוש המתנגד לנתניהו לפרישת כחול לבן, נוכח העובדה שהמפלגה מדשדשת מתחת לאחוז החסימה בסקרים. עם זאת, הוא דחה את הדרישות ואמר כי אין בכוונת מפלגתו לוותר. “אני מציע לכל החוששים ללמוד מהימין. אף אחד לא מטריד את סמוטריץ’ או יועז הנדל כשהם מתחת לאחוז החסימה. כל אחד יתעסק בענייניו”, אמר. לדבריו, לכחול לבן יש “רקורד מצוין בשמירה על האלקטורט של הגוש בבחירות הקודמות”, והוא הבהיר באופן חד: “אנחנו לא נבזבז אף קול. נקודה”.
בהמשך הציג שוסטר את הקו המדיני־פוליטי של מפלגתו והבהיר כי היא דוגלת בהקמת ממשלה ציונית רחבה, שאינה נשענת על מפלגות ערביות ואינה תלויה בקיצונים. “אנחנו חושבים שצריך להקים ממשלה ציונית רחבה בלי הערבים, בלי המפלגות שעיקר מצביעיהן ערביות”, אמר, אך הדגיש כי מדובר בעמדה פוליטית ולא ביחס שלילי כלפי הציבור הערבי. “יש לנו מחויבות עמוקה לערבים”, ציין, “אבל הממשלה לא צריכה להתבסס עליהם”. מנגד, הדגיש כי גם ממשלה הנשענת על חרדים או על איתמר בן גביר אינה מקובלת עליו.
שוסטר התייחס גם לתשדיר של כחול לבן שכוון נגד רע״מ והבהיר כי לא אהב את סגנונו. “לא אהבתי את הריח ולא את הרוח”, אמר, אף שהסביר כי המהות הפוליטית מקובלת עליו. “אנחנו בעד ממשלה רחבה ככל האפשר”, הוסיף, וציין כי אם יהיה רוב של 61 מנדטים לאופוזיציה הקיימת – כחול לבן תצטרף ואף תפעל להרחבת הממשלה. לדבריו, אין בכוונתו להפוך את רע״מ ל”שק חבטות”, אך הוא סבור כי מפלגה זו אינה מתאימה להיות לשון מאזניים.
בהתייחסו לאפשרות שנתניהו יזכה שוב לרוב בכנסת, אמר שוסטר דברים שעוררו ביקורת גם במחנה האופוזיציה. “יש סיכוי שהדמוקרטיה שנלחמנו עבורה ברחובות תוליד למעלה מ־60 מנדטים לראש הממשלה המכהן, שמבחינתנו צריך היה ללכת הביתה מזמן”, אמר. לדבריו, אם זה יהיה רצון הבוחר, יש לשקול מהלך אחראי: “אם תהיה ממשלה עם קיצוניים, פטריוטים מהמרכז צריכים לשאול את עצמם מה עדיף – עוד שנתיים־שלוש מטורללות, או להיכנס לממשלה ולהרחיק ממנה את הקיצוניים”. שוסטר הדגיש כי כניסה כזו לא תהיה סמלית: “עשרים חברי כנסת בתוך הממשלה ישפיעו הרבה יותר מחמישים וחמישה באופוזיציה”.
עם זאת, הוא הבהיר כי כחול לבן לא תשמש “גלגל ספייר” לנתניהו. “זה לא יקרה”, אמר. לדבריו, כניסה לממשלה תיתכן רק במסגרת “ממשלה ציונית עם מדיניות ציונית”, שתכלול הפסקת המהפכה המשפטית, הקמת ועדת חקירה ממלכתית, חקיקת חוק שירות הוגן ומדיניות ביטחונית תקיפה מול חמאס לצד קידום גורמים פלסטיניים מתונים.
שוסטר התייחס גם לביקורת על כך שכחול לבן כבר ישבה בעבר עם נתניהו ונפגעה מכך. הוא דחה את הטענה כי מפלגתו “הצילה” את נתניהו. “בתקופה שהיינו יחד בקורונה לא שמעת על הפיכה משפטית ולא על הטרלול שהתפרץ אחרי שיצאנו”, אמר, והוסיף כי המסקנה שלו אינה הימנעות מוחלטת אלא אחריות לאומית. “המשימה שלנו היא לא לאפשר עוד שנים נוראיות כאלה”.
בחלק הביטחוני התייחס שוסטר לטענות לפיהן רע״מ מנעה מהלכים ביטחוניים בזמן ממשלת השינוי. הוא טען כי מדובר בטענות מוגזמות. “לא נמנעו מבצעים ביטחוניים”, אמר, והדגיש כי במציאות הביטחונית הרגישה הממשלה חייבת להתבסס על רוב ציוני. לדבריו, בהמשך גם מפלגות חרדיות יכולות להצטרף לממשלה רחבה, כל עוד הבסיס הציוני נשמר.
בהמשך הריאיון נשאל שוסטר על הקריאות של הקואליציה שלא לכבד פסיקות בג״ץ ועל צעדים שנועדו לערער את סמכות בית המשפט. הוא הזהיר מפני מצב מסוכן. “אנחנו במשבר מנטלי, פסיכולוגי־חוקתי”, אמר, והוסיף כי ההישג החמור ביותר של הקואליציה הוא “קעקוע האמון במוסדות המשפט”. לדבריו, גם כאשר שופט טועה, פסיקתו מחייבת. “אי אפשר להמרות את פיו של יועץ משפטי או של שופט”, הדגיש. הוא הזהיר כי ישראל עלולה להגיע למצב של “ממשלה עבריינית על פי החוק”.
לקראת סיום התייחס שוסטר גם להצעת החוק בנושא האקדמיה, שמקדמת הקואליציה. לדבריו, לממשלה מותר לקבוע מדיניות, אך הסכנה טמונה בפרטים הקטנים. “האלוהים הוא בפרטים הקטנים”, אמר, והזכיר כי רבות מהיוזמות השנויות במחלוקת מקודמות כחוקים פרטיים ולא ממשלתיים, כדי לעקוף ביקורת מקצועית של היועצים המשפטיים. “רוצים לקצר טווחים ולהרוויח לפני שהממשלה הולכת לבחירות”, סיכם.
שוסטר על עמדתו כי כחול לבן פועלת מתוך תפיסה של אחריות לאומית, גם במחיר אמירות שאינן נוחות למחנה שלה, והדגיש כי טובת המדינה היא השיקול המרכזי בהחלטותיה.





























